Resipi kali ni Enon just copy dari blog lama. Dah lama tak buat masakan ikan Siakap. Jadi tak salah Enon paparkan untuk koleksi Enon dan dikongsi bersama pembaca budiman.
![]() |
Siakap Diselimuti Nenas lazat!! |
Seekor siakap.
Garam kunyit
Sedikit Tepung Jagung
3 biji Bawang Merah dicincang
5 ulas Bawang Putih dicincang
2 biji Bawang Besar didadu
2 batang Serai dihiris
1 inci Halia dicincang
3 biji Tomato didadu
3 keping Daun Limau Purut
Sos cili 'life' (terpulang)
Nenas muda dipotong dadu
Gula dan garam secukup rasa
2 sudu besar pes tom yam
Penyediaan:
- Goreng ikan yang telah diperap dengan garam kunyit. Lumur sedikit tepung jagung untuk menambah kegaringan pada ikan tersebut. Setelah masak angkat dan hidang.
- Tumis semua bawang, serai dan halia sehingga wangi dan keemasan.
- Masukkan daun limau purut, sos cili, dan nenas tadi, garam secukup rasa dan sedikit gula..gaul rata.
- Setelah pecah minyak masukkan tomato. masak hingga pekat yg dikehendaki. tambah air untuk menambah kuahnya. sekarang dah siap!
- Cucur/Siram kuah ni pada ikan siakap.
No comments:
Post a Comment