Tuesday, 21 January 2014

Siakap 3 Rasa ala Thai

Hi,


Resipi kali ni Enon just copy dari blog lama. Dah lama tak buat masakan ikan Siakap. Jadi tak salah Enon paparkan untuk koleksi Enon dan dikongsi bersama pembaca budiman.


Siakap Diselimuti Nenas lazat!!

Bahan-bahan:

Seekor siakap.
Garam kunyit
Sedikit Tepung Jagung

3 biji Bawang Merah dicincang
5 ulas Bawang Putih dicincang
2 biji Bawang Besar didadu
2 batang Serai dihiris
1 inci Halia dicincang
3 biji Tomato didadu
3 keping Daun Limau Purut
Sos cili 'life' (terpulang)
Nenas muda dipotong dadu
Gula dan garam secukup rasa
2 sudu besar pes tom yam



Penyediaan:

  1. Goreng ikan yang telah diperap dengan garam kunyit. Lumur sedikit tepung jagung untuk menambah kegaringan pada ikan tersebut. Setelah masak angkat dan hidang.
  2. Tumis semua bawang, serai dan halia sehingga wangi dan keemasan.
  3. Masukkan daun limau purut, sos cili, dan nenas tadi, garam secukup rasa dan sedikit gula..gaul rata.
  4. Setelah pecah minyak masukkan tomato. masak hingga pekat yg dikehendaki. tambah air untuk menambah kuahnya. sekarang dah siap!
  5. Cucur/Siram kuah ni pada ikan siakap.

No comments:

Post a Comment