Kali ini saya bawakan satu resipi ayam percik yang mudah, cepat dan enak untuk anda cuba berasap didapur. Hidangan ini boleh disajikan untuk 4 orang atau dua kali makan, hidangan tengah hari dan makan malam. Jom godek resipi.
Resipi asal: dari ibuku yang tersayang
Cara masakan: dimudahkan dengan gaya hidup sekarang.. susah nak bakar arang kalau tinggal di apartment, condo, atau teres... kang ada bomba datang tiba-tiba. hihi..
Ayam Percik versi I
Saya gunakan 2 bahagian atas peha (tights).
Kuah Percik
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 hiris halia
3 biji cili padi
1 mangkuk pati santan
Cili giling ikut selera masing2
2 batang serai dititik
Sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
Bawang, halia cili padi dikisar. Kemuadian masukkan bersama ayam tadi. Macam gambar dibawah ni..Serai dititik.
Masukkan santan dan cili giling atau cili pes. Cili pes biasanya ikut kehendak selera puan-puan ye.. kalau nak kan percik kemerahan dan pedas maka taruk lebih sikit.
Kalau nak percik tu putih berkrim tak perlukan pes cili ni.
Buka api sederhana dan kacau sehingga sebati. masukkan air asam jawa, garam dan gula. Apabila kuah sudah pekat angkat ayam dan bakar dalam oven atau pemanggang ajaib atau mana-mana alat yang boleh memanggang.
No comments:
Post a Comment