Tuesday, 21 January 2014

Sup Tulang Pok Mat!



Hi,

Sup Enon kongsi kali ni agak lain dari yang lain dan ia adalah favourite Enon. Resipi asalnya dari ayah sepupu Enon sendiri iaitu arwah Pak Cik Hamat aka Pok Mat (panggilan glamour ore Klate). Jom kita ke resipi tradisi by arwah Pak Cik Hamat.

Daging la apa lagi kan..bahagian tulang2 yang sangat enak untuk sup tulang

Bahan-bahan yang di mayang dan ditumis:
Bawang merah
Bawang putih
Halia (sikit aje 2,3 hirisan)

Bahan-bahan lain:
Daun Kesum
Jus Limau/Lemon
Garam secukup rasa
serbuk perasa (optional)

  1. Reneh daging sehingga separa empuk.
  2. Tumis bahan2 tumisan tadi dan masukkan air.
  3. Kemudian masukkan daging yang direneh tadi bersama.
  4. Reneh lagi sehingga empuk.
  5. Masukkan garam, serbuk perasa dan perahan limau.
  6. Sebelum dihidang masukkan daun kesum yg dihiris.
  7. Hangatkan sekejap dan sup boleh dihidang!

Bahan hiasan:
Hirisan bawang besar yang dihiris halus
Cili padi potong
Daun sup dan daun bawang





No comments:

Post a Comment