Hi !
Bahan-Bahan Kuah:
1 biji bawang besar (cincang)
4 biji bawang putih (cincang)
1 inci halia (cincang)
3 sudu besar cili pes (kurangkan jika tak mahu pedas)
6 biji cili padi hijau (hiris halus)
1 biji cili merah besar (hiris nipis)
2 helai daun limau purut
sos tomato life
sos cili life
sos tiram adabi
sos plum life/sos ikan
kicap manis
1/2 biji nenas dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
1 hirisan lemon/ limau nipis - utk air perahan
1 batang bunga kantan (dimayang halus) - Enon tak masukkan kali ni.
Minyak untuk menumis
Penyediaan Kuah Tiga Rasa
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dicincang sehingga harum.
- Masukkan cili pes, cili yang dipotong dan daun limau kasturi. Tumis sehingga cili agak garing kemudian masukkan semua sos. Boleh tambah air ikut citarasa.
- Apabila bahan tadi mereneh, nenas, tomato, bunga kantan dan perahan lemon pula ditambah. Reneh sehingga nenas masak. Siap.
Penyediaan Ikan:
- Perapkan ikan Jenahak dengan garam kunyit.
- Lumurkan dengan tepung jagung dan goreng.
- Siram kuah tadi ke atas ikan yang telah siap digoreng.
![]() |
Jenahak 3 Rasa |
p/s: Boleh juga eliminate sos plum seandainya anda menggunakan buah nenas
No comments:
Post a Comment