Tuesday, 21 January 2014

Jenahak 3 Rasa

Hi !

Bahan-Bahan Kuah:


1 biji bawang besar (cincang)
4 biji bawang putih (cincang)
1 inci halia (cincang)
3 sudu besar cili pes (kurangkan jika tak mahu pedas)

6 biji cili padi hijau (hiris halus)
1 biji cili merah besar (hiris nipis)
2 helai daun limau purut 

sos tomato life
sos cili life
sos tiram adabi
sos plum life/sos ikan
kicap manis

1/2 biji nenas dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
1 hirisan lemon/ limau nipis - utk air perahan
1 batang bunga kantan (dimayang halus) - Enon tak masukkan kali ni. 
Minyak untuk menumis



Penyediaan Kuah Tiga Rasa
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dicincang sehingga harum.
  2. Masukkan cili pes, cili yang dipotong dan daun limau kasturi. Tumis sehingga cili agak garing kemudian masukkan semua sos. Boleh tambah air ikut citarasa.
  3. Apabila bahan tadi mereneh, nenas, tomato, bunga kantan dan perahan lemon pula ditambah. Reneh sehingga nenas masak. Siap. 

Penyediaan Ikan:



  1. Perapkan ikan Jenahak dengan garam kunyit.
  2. Lumurkan dengan tepung jagung dan goreng.
  3. Siram kuah tadi ke atas ikan yang telah siap digoreng.



Jenahak 3 Rasa



p/s: Boleh juga eliminate sos plum seandainya anda menggunakan buah nenas



No comments:

Post a Comment