Bahan-Bahan:
Udang galah (Enon beli udang galah mini kat pasar segar je)
1 biji bawang besar - dikisar
4 biji bawang putih -dikisar
Rempah 4 serangkai
1 tangkai daun kari optional
Rempah kari udang/ikan Baba's atau Faiza (Enon suka sebab rasanya agak spicy)
200ml santan
Minyak untuk menumis
Air (agak-agak je)
Garam/Gula/Bahan perasa
Penyediannya:
- Tumis bahan kisar bersama rempah 4 serangkai sehingga harum.
- Masukkan daun kari dan rempah kari udang.
- Tambahkan sedikit air dan biarkan sekejap hingga pecah minyak
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam
- apabila santan mendidih barulah masukkan udang.
- Reneh sehingga udang masak
p/s: Udang biasanya dimasak sekejap sahaja untuk mengelakkan daripada terlebih masak atau isinya jadi kental dan hilang manis udang itu sendiri.
No comments:
Post a Comment