Wednesday, 22 January 2014

Kari Udang Galah yang Mudah




Bahan-Bahan:

Udang galah (Enon beli udang galah mini kat pasar segar je)

1 biji bawang besar - dikisar
4 biji bawang putih -dikisar
Rempah 4 serangkai
1 tangkai daun kari optional

Rempah kari udang/ikan Baba's atau Faiza (Enon suka sebab rasanya agak spicy)
200ml santan
Minyak untuk menumis
Air (agak-agak je)
Garam/Gula/Bahan perasa

Penyediannya:

  1. Tumis bahan kisar bersama rempah 4 serangkai sehingga harum.
  2. Masukkan daun kari dan rempah kari udang.
  3. Tambahkan sedikit air dan biarkan sekejap hingga pecah minyak
  4. Masukkan santan dan perasakan dengan garam
  5. apabila santan mendidih barulah masukkan udang.
  6. Reneh sehingga udang masak



p/s: Udang biasanya dimasak sekejap sahaja untuk mengelakkan daripada terlebih masak atau isinya jadi kental dan hilang manis udang itu sendiri.









No comments:

Post a Comment