Kali ni Enon cuba buat sendiri nasi dagang. okay lah untuk permulaan kan. Hahaha puji diri sendiri. Nasi dagang Kelantan biasanya lebih kurang je dengan nasi dagang Terengganu. Ada sedikit perbezaan aje kebiasaannya nasi dagang kelantan ni dihidang dengan gulai ikan tongkol, sambal kerabu ikan, timun, sambal belacan dan telur rebus manakala nasi dagang Terengganu dihidang dengan gulai ikan tongkol, acar timun dan sambal belacan. sikit je. Rasa pon agak sama.
untuk 3-4 orang makan
Penyediaan Nasi Dagang:
4 put beras nasi dagang
3 put santan + 2 put air putih
4 ulas bawang merah - di mayang
1/2 sudu halba
1 inci halia - dihiris halus @ ketuk/titik
1/2 sudu garam
2 helai daun pandan
Cara memasak:
- Basuh beras nasi dagang dan masukkan semua bahan-bahan diatas dan kacau rata.
- Tanak dalam periuk nasi elektik biasa.
p/s: anda boleh juga kukus. tetapi berlainan teknik. Enon akan update cara memasak nasi dagang yang dikukus.
Gulai Ikan Tongkol
seekor ikan tongkol hitam - yang bersaiz kecil, dipotong biasanya dapat 5 keping potongan
Bahan A
4 keping asam keping
4 sudu kecil garam
1 sudu teh cuka
Bahan B
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 batang serai
2 atau 3 sudu besar pes cili kering
Bahan C
2 sudu besar serbuk kari ikan
200 ml santan
2 biji cili hidup
kacang panjang / timun sebagai tambahan
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil biji ketumbar
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Ikan tongkol direbus dengan bahan A. Kemudian ketepikan
- Bahan B dikisar halus.
- Panas sedikit minyak dan bahan B ditumis sehingga harum kemudian masukkan serbuk kari.
- Tambah sedikit air dan reneh sehingga pecah minyak.
- Masukkan biji ketumbar dan jintan manis. kacau rata.
- Masukkan santan dan kacau rata.
- Masukkan pula ikan tongkol, cili hidup dan kacang panjang.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Reneh sampai pecah minyak dan siap sedia dihidang bersama nasi dagang.
Sambal Belacan Enon:
Segenggam cili padi hijau dan merah
Sebiji limau kasturi yang dibuang biji
1/2 inci belacan
Cuka secukupnya
garam dan gula
*kisar halus semua bahan dan boleh dihidang.
Sambal kerabu Ikan
| Enon akan update untuk resipi nasi kerabu|
biasanya nasi dagang kelantan akan dihidang bersama sambal kerabu ikan ni.
| Enon akan update untuk resipi nasi kerabu|
biasanya nasi dagang kelantan akan dihidang bersama sambal kerabu ikan ni.
No comments:
Post a Comment