Tuesday, 7 January 2014

Brownie Istimewa by Chef A





Sejak dua menjak ni tekak ni boleh menerima kembali rasa coklat. Kalau tidak muak yang tak nak kalah. Tengok coklat terus tolak mentah-mentah. 

Sorry I don't eat chocolate. 

Aceyy ayat nak poyo aje kan. Bukan apa barangkali dulu-dulu, ada suatu masa terlalu kerap makan makanan berperisa coklat seperti bar coklat, gula-gula coklat, kek, puding dan seangkatan dengannya sampai satu tahap kembang pipi dibuatnya. 

Jadi, sejak boleh makan semula coklat saya nak kongsi beberapa resipi brownies yang telah saya cuba dan alter. Memang banyak kali percubaan ada yang jadi dan ada yang tak jadi sangat tapi masih boleh laa nak makan. Craving sangat2 tu tak lah. Hehee. Jom cuba satu resipi brownie yang enak ni.

Resipi kali ni dikongsi dari abang ipar saya.





Bahan-Bahan:

150gm Butter 
50gm Cream Cheese
100gm Sugar
50gm Brown Sugar

2 Eggs

250gm Self raising flour
50gm Cocoa powder
100ml milk
1 teaspoon vanila esen 

1 cup hazelnut - you can put any kind of nut as you like 
1/2 cup chocolate chip
1/2 cup white chocolate chip

P/s: tulisan merah saya tambah untuk selera Enon sekeluarga 

Cara-cara:


  1. Grease 8" square pan
  2. Preheat oven at 180 degree Celsius
  3. Mix butter, cream cheese, sugar and brown sugar until the batter looks white and soft
  4. Add eggs and vanila esen. Stir
  5. Add milk. Stir
  6. Mix all dry ingredients
  7. Put first layer batter into square pan, sprinkle the hazelnut, chocolate chip and white chocolate chip
  8. Spread last batter all over the mixture
  9. Bake the brownies for about 25 minutes
Let it cool then serve it!! Voila~








No comments:

Post a Comment